Οταν το λογοτυπο στο σχεδιαζει το Facebook

Οταν το Συμβούλιο Νεολαίας Λευκωσίας, αποφασισε να βγαλει ανακοινωση στις 3 Ιουλιου, 2018 δεν περιμενα οτι θα μου ερχοταν ακομα ενα  ΜΠΑΜ. Η ανακοινωση προκυρηξε διαγωνισμο για σχεδιασμο λογοτυπου… (ναι πάλι τα ίδια, εν ετη 2018).

FireShot Screen Capture #064 - '(1) Συμβούλιο Νεολαίας Λευκωσίας - Posts' - www_facebook_com_story_php_story_fbid=235804493815318&id=221078278621273
Ανακοινωση η οποία δημοσιευθηκε στην σελίδα στο Facebook, 2018

Διαβάζοντας τις πρώτες γραμμές μου ήρθε το μεγάλο ΜΠΑΜ. Τι έχουν να δουν τα ματάκια μας πάλι. Εφόσον η απόφαση είναι να γίνει διαγωνισμό θα ήταν πιο αξιόλογους να κριθούν οι συμμετοχές από επιτροπή στην οποία να υπάρχει επαγγελματίας όσο άφορα τον σχεδιασμό λογότυπου.

Είναι υποτιμητικός (τουλάχιστον για μένα) ο τρόπος που θα γίνει η επιλογή. Ας σταματήσουμε στην Κύπρο να έχουμε αυτή την νοοτροπία: ότι να ναι. Ο σχεδιασμός λογοτύπου είναι μια σοβαρή διαδικασία, η οποία έχει κανόνες, προδιαγραφές, κ απαιτεί άτομο που έχει αυτές τις γνώσεις να το κρίνει αλλά και αν το σχεδιάσει. Υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι σχεδιαστές γραφιστικής στην Κύπρο. Παρόλα αυτά εάν θέλετε να γίνει διαγωνισμό οι συμμετοχές θα πρέπει να είναι μονό από επαγγελματίες σχεδιαστές ή έστω φοιτητές γραφιστικής ως εκεί. Όχι οποίος θέλει. Υποτιμάτε τα χρόνια των σπουδών μας! Κ επίσης η επιλογή να μην γίνει μέσω Facebook, αλλά από μια επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον έναν/μια γνωστή του θέματος της γραφιστικής.

Η διαδικασία Facebook: κάνει ο καθένας ότι του κατέβει, κ αν έχει περισσότερους φίλους στο κοινωνικό δίκτυο πάει φάση… Χωρίς να έχετε εξετάσει εάν η πρόταση είναι σωστά σχεδιασμένη… Η Κύπρος του 2018.

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε την υποτίμηση απέναντι στον κλάδο της Γραφιστικής. Δυστυχώς ενώ μπορούμε να βλέπουμε όμορφες καλοδουλεμένες δουλειές, βλέπουμε ότι η κουλτούρα του:

” ε σιγά, 5-10 λεπτά στον υπολογιστή και έτοιμο το λογότυπο “

επηρεάζει αρνητικά την εικόνα που έχουμε εδώ όσο αφορά τον σχεδιασμό. Όχι αξιόλογοι κύριοι και κύριες, εσείς δεν θέλετε λογότυπο, θέλετε μια ικανού όπως θα λέγαμε εδώ στην Κύπρο να στέλνετε για άφησες και στα κοινωνικά δίκτυα

Η Κύπρος έχει σχόλες σχεδιασμού (Κρατικές και ιδιωτικές) με αξιόλογους καθηγητές και σπουδαστές. Υπόψη ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι επαγγελματίες, εσείς για ακόμα μια φορά αποφασίζετε να ξεμπερδέψετε με 400, 00 και να αφήσετε το ‘λογότυπο’ επιλέγει από τα likes. 

Η γραφιστική ασχολείται με αυτό τον τον τομέα κ  είναι μια αρκετά σοβαρή επιστήμη που δεν της αξίζει αυτό που συμβαίνει. Αναθεωρήστε τις ορολογίες που χρησιμοποιείτε. Λογότυπο: είναι μια σοβαρή διαδικασία δημιουργίας εταιρικής ταυτότητας κ όχι άπλα ανοίγω τον υπολογιστή κ κάνω ότι μου κατέβει. Υπάρχουν προδιαγραφές. Πως θα γνωρίζετε (έκτος κ αν είστε γνωστής της γραφιστικής) ότι αυτό που έχει επιλέξει ο κόσμος δήθεν δημοκρατικά’ κ έπειτα εσείς, ότι θα έχει καλύψει τις προδιαγραφές;

Έκανα σχόλιο και πήρα απάντηση από το Οργανισμό και είπα να μην χάσω χρόνο απαντώντας.

FireShot Screen Capture #066 - '(2) Συμβούλιο Νεολαίας Λευκωσίας - Posts' - www_facebook_com_story_php_story_fbid=235804493815318&id=221078278621273.png

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s